הקדמה
הנושא של המחזור החודשי לא קיבל מקום מיוחד בחיים שלי במשך הרבה שנים. כלומר, תמיד ידעתי שיש כזה דבר שנקרא PMS (או תסמונת קדם-וסתית או תופעות של טרום-מחזור) ושיש נשים שמרגישות עצבנות לפני המחזור, אבל לא ממש ייחסתי לזה חשיבות ולא חשבתי שזה קשור אלי. עם השנים ועם החיים שהפכו להרבה יותר מאתגרים, הרגשתי לפעמים שאני ברכבת הרים רגשית, עם עליות ומורדות קיצוניים, אבל לקח זמן עד שהתחלתי לשים לב שיש קשר בין המצב הנפשי שלי ובין המחזוריות החודשית הזאת.
התחלתי לחפש מידע על הנושא הזה (כי מידע זה מה שתמיד עוזר לי), והגעתי לפודקאסט של אישה בשם ליסה דה יונג (Lisa de Jong), מאמנת ומטפלת שעוזרת לנשים לפתח מודעות לנושא של המחזור החודשי, ההשפעה שלו עלינו ואיך אפשר לשפר את רמת החיים שלנו עם מודעות לנושא. היא מדברת על המחזור החודשי, על תסמונת קדם-וסתית, על פוסט טראומה מורכבת מהילדות, על נשים רגישות מאוד, על סערות רגשיות בשבועיים לפני מחזור, על כל מה שחוויתי כל השנים. הרגשתי שהיא מבינה את מה שאני עוברת לעומק ושההבנה הזאת מאוד עוזרת לי להבין את עצמי ולווסת את עצמי. הבנתי שהתופעות שאני חווה בימים לפני המחזור יכולות להיות מושפעות מהאופן שבו אני מתנהלת במהלך המחזור החודשי כולו, ושיש לי יכולת להשפיע על העוצמה של התופעות האלה אם אקדיש יותר תשומת לב לצרכים שלי במהלך המחזור החודשי כולו.
את המאמר הזה כתבתי כדי לשתף את מה שלמדתי על המחזור החודשי, והוא מורכב בחלקו מהפודקאסט של ליסה (שנתנה לי את הסכמתה לתרגם באופן חופשי מתוך הפודקאסט שלה), וכן ממידע נוסף שליקטתי בדרך.
הערה לגבי תסמונת קדם-וסתית ו-PMDD
אני מזכירה לא פעם במאמר את הנושא של תסמונת קדם-וסתית (PMS) והפרעה דיספורית קדם וסתית (PMDD), שזו ה"גרסה" החמורה יותר של PMS. מאחר והנושא הזה חשוב מאוד בעיני, ומאוד רלוונטי לנשים שחוו טראומה מורכבת בילדות, אני מרחיבה עליו במאמר נפרד – תסמונת קדם-וסתית (PMDD) אצל נשים עם טראומה מורכבת מהילדות.
לפני שנתחיל
המאמר בנוי על פי ארבע העונות של המחזור החודשי, בהקבלה לעונות השנה (על בסיס הפודקאסט של ליסה דה יונג), כשכל שבוע מייצג עונה (סה"כ 4 שבועות).
- עונת האביב הפנימי – האביב זאת התקופה שמתחילה אחרי התקופה של הדימום (ווסת), ולפני הביוץ.
- עונת הקיץ הפנימי – זאת העונה שבה מתרחש הביוץ, כולל הימים שלפני ואחרי (הביוץ עצמו נמשך 24 שעות) – התקופה שבה יש הפרשות פוריות וחלון הזדמנויות לכניסה להריון.
- עונת הסתיו הפנימי – התקופה שאחרי הביוץ, כשהגוף מתכונן לאפשרות של הריון, ובסופה, אם אין הריון, מגיעה הווסת.
- עונת החורף הפנימי – זאת העונה של הווסת או המחזור. הימים שבהם הרחם משחררת את רירית הרחם ויש דימום.
הדרך שבה ליסה מציעה להתייחס לנושא של פיתוח המודעות שלך למחזור החודשי היא כמו לפאזל – היא נותנת לך את החלקים של הפאזל ואת הכלים הדרושים כדי לבנות אותו, ואת בונה את הפאזל, או את המצפן הפנימי שלך, דרך המודעות לעצמך. לכן היא ממליצה להיות את שמחליטה מתי מתחילה אצלך כל עונה ומתי היא מסתיימת, לפי הסימפטומים שאת חווה. למרות שלכולנו יש נטיה לקבל הנחיה מדמויות סמכות ויש בנו רצון שמישהו אחר יגיד לנו מה נכון, חשוב שאת תביני בעצמך מתי כל תקופה מתחילה בשבילך ואיך היא נראית ומרגישה. זה יכול להרגיש מוזר בהתחלה, כי אולי את לא רגילה להחליט לבד לגבי עצמך. בנוסף, אם עדיין אין לך מערכת יחסים טובה עם היכולת הזאת לשים לב לעצמך ועם הנושא של המחזור החודשי, זה יכול להרגיש מוזר ולא ברור. מצד שני, את יכולה גם לראות בזה משהו חדש ומרגש שאת לומדת על עצמך.
הסבר כללי על המחזור החודשי
המחזור החודשי מתחלק לשני שלבים עיקריים ומושפע מכמה הורמונים, בעיקר אסטרוגן ופרוגסטרון.
בשלב הראשון של המחזור, שנמשך כשבועיים מתפתחים ומבשילים זקיקים בשחלות עד שאחד מהם, משחרר מתוכו את הביצית שהבשילה בו אל עבר החצוצרה – זהו שלב הביוץ. אורכו של השלב הזה לא קבוע, והוא עשוי להתארך או להתקצר בגלל יציאה משגרה, סטרס, נסיעות, מעבר דירה, תקופת מבחנים, מחלות ועוד. השלב הראשון מושפע בעיקר מההורמון אסטרוגן.
השלב השני של המחזור נמשך גם הוא כשבועיים, ומתרחש בין הביוץ ועד הווסת הבאה. בזמן הביוץ, הזקיק שעטף את הביצית הופך ל"גופיף הצהוב", והוא זה שמפריש את ההורמון פרוגסטרון. לגופיף הצהוב יש אורך חיים קבוע של כשבועיים וכאשר הוא מסיים את חייו, מתחיל מחזור חדש. השלב הזה מושפע בעיקר מההורמון פרוגסטרון.
עונת האביב הפנימי
נתחיל בעונת האביב. האביב הפנימי של המחזור החודשי זאת התקופה שמגיעה אחרי עונת החורף הפנימי, כלומר, בין הווסת לביוץ. מבחינת הורמונים, אם בזמן הווסת רמות האסטרוגן הן הכי נמוכות, בעונת האביב הן מתחילות לעלות. אסטרוגן הוא הורמון שמעלה את רמות האנרגיה וגורם למצב רוח טוב. זה הורמון של פעולה. בנוסף, האסטרוגן הוא הורמון חברתי שמאפשר לנו חיבור עם אנשים. הוא גם גורם לחשק מיני מוגבר ולעתים תוכלי גם להרגיש יותר הפרשות מהנרתיק. במונחים מהרפואה הסינית זה מקביל לאנרגיית "יאנג" של פעולה ועשייה.
האנרגיה שלך בתקופת האביב הפנימי
כמו האביב בטבע, זאת תקופת מעבר ולכן היא פחות מוחשית ואולי תרגישי שזאת תקופה שאת מרגישה קצת מעורערת. בחורף ובקיץ יותר קל להרגיש מקורקעת, ובאביב או בסתיו יכולה להיות הרגשה שחסרה לך קרקע יציבה. לכן, אם את מרגישה שאת מתקשה מבחינה רגשית בתקופה של האביב, זה נורמלי. יכול להיות שדרך המעקב אחרי המחזוריות תוכלי ללמוד לנהל את היחסים עם האביב יותר טוב ולהזין את עצמך בצורה מדויקת יותר בתקופה הזאת. כשמבינים את המחזור כמערכת, מבינים שאם יש לנו קושי בנקודה כלשהי במחזור שלנו, הרבה פעמים זה יכול להיות נעוץ באופן שבו אנחנו מנווטות את עצמנו דווקא בתקופת האביב.
ליסה מציינת שעבורה אישית, ולהרבה נשים אחרות, האביב מתחיל להופיע קצת לפני שהדימום נפסק. היום הזה שאת מרגישה שאת "יוצאת מהמערה", שיש לך יותר אנרגיה, זה הזמן שמתחילה העליה בהורמון אסטרוגן. ההורמון הזה מאפשר לנו לבנות "עור עבה" יותר. אם בזמן הווסת אנחנו מאוד חשופות מבחינה אנרגטית, האסטרוגן מאפשר לאגו שלנו לחזור לעולם. לא אגו במובן "הרע" אלא אגו במובן של מעין שכבה מגינה שעוזרת לנו לחיות בעולם ולנווט במצבים.
ויסות האנרגיה בתקופת האביב
חשוב לשים לב שהאביב הפנימי היא עונת מעבר, האסטרוגן עוד לא מגיע לרמה הגבוהה ביותר שלו . לכן כדאי לנו להיות זהירות בתקופה הזאת. כי כשאנחנו יוצאות מהימים של הווסת ויש לנו פתאום יותר אנרגיה, אולי בא לנו ללכת לחדר כושר או אולי נרגיש יותר חברותיות ונרצה להתחבר עם אנשים.
הסיבה שכדאי לנו להיזהר היא שכשרמות האסטרוגן עדיין נמוכות אבל מתחילות לעלות, זה עשוי להרגיש מפתה. בגלל החברה שבה אנחנו חיות, תמיד יש לחץ לעשות משהו, להשיג משהו. העלייה ברמות האסטרוגן יכולה לגרום לנו קצת ללכת לאיבוד, בייחוד לנשים שמצליחות לנוח בזמן המחזור ואולי מרגישות אשמה בגלל המנוחה. יכול להיות שתחשבי שנחת מספיק ועכשיו את חייבת להשלים פערים ולהספיק דברים. או אולי תחשבי שלא מגיע לך לנוח יותר ועכשיו את צריכה לצאת לעולם ולשרת את הצרכים של כולם.
חשוב לשים לב ולהיזהר עם זה, כי אם יוצאים מהימים של הווסת מהר מדי – זה יכול להביא לשחיקה מהירה. אם נגזים, נמצא את עצמנו ביום השביעי או העשירי של המחזור החודשי עם תחושות קשות של ניתוק או שחיקה. אולי נרגיש חרדה, חרדה חברתית, יובש בנרתיק, תשישות, חוסר חשק לחיות, ריקנות או בהלה. זה קורה בגלל ניצול מהיר מדי של האנרגיה שלנו בתקופה הזאת. זה יכול גם להשפיע עליך ועל רמות האנרגיה שלך בהמשך המחזור, בתקופת הסתיו הפנימי (לפני הווסת הבאה).
ההמלצה של ליסה היא לשים לב ולעקוב איך את מתנהלת מבחינה אנרגטית בתקופת האביב הפנימי שלך ולהיות יותר מודעת לקצב שבו את עוברת בין פעילויות בימים האלה. זה לא אומר שאת צריכה לעשות פחות – פשוט לשים לב לקצב של המעברים ולעשות הכל לאט יותר. זה לאו דווקא אומר שאת צריכה לשנות את סדר היום שלך – אלא לשנות את הגישה שלך אל עצמך במהלך היום.
את יכולה גם להתחיל לשים לב מה את מוסיפה ליומן בימים האלה, לאילו הצעות את אומרת 'לא', איך את מציבה גבולות, היא משתפת שהיא למשל מאוד זהירה עם החיים החברתיים שלה, בייחוד בימים הראשונים של האביב הפנימי ובייחוד סביב משפחה או קבוצות שבהן היא מרגישה קצת יותר מרוקנת בסוף המפגש. היא בוחרת יותר במפגשים אחד-על-אחד בתקופה הזאת. הצעות אחרות הן להשקיע זמן בטיפוח ומנוחה, למשל לעשות אמבטיה אחה"צ או בסופ"ש כשיש לך זמן. או, אם לא הספקת לנוח מספיק בזמן הווסת, ואת מרגישה ממש מרוקנת בימים של האביב, תני לעצמך רשות לחוות את המנוחה של החורף הפנימי בדיעבד, בזמן האביב. גם אם זה רק ליום, כדי להתאים ללו"ז שלך ולעבודה. למשל, אם הדימום מתרחש במשך השבוע ויש לך שבוע עמוס בעבודה, תני לעצמך את השבת למנוחה בלי שום מחויבויות. אולי תזמיני לעצמך אוכל, תצפי בנטפליקס – כל מה שמאזן אותך, מרגיע אותך ועוזר לך לחזור לגוף.
תקופת האביב הפנימי והקשר ל-PMDD
כמו הרבה נשים, יכול להיות שאת מתמודדת עם קשיים במיוחד בזמן הסתיו הפנימי (התקופה שלפני הווסת). אולי את סובלת מתסמונת קדם-וסתית או PMDD. אם את מרגישה שאת מתמודדת מבחינה פיזית, נפשית או רגשית בימים לפני הווסת, ליסה מציעה להיות סקרנית לגבי מה שקורה איתך במהלך כל המחזור החודשי. בגלל שזאת מערכת שלמה, היא מציעה לא להתבונן רק במה שקורה בזמן הסתיו הפנימי אלא תמיד להתבונן מה קורה בשאר וספציפית היא מציעה להתבונן דווקא בתקופת האביב.
למשל, את יכולה לנסות ולראות מה קורה אם את נותנת לעצמך קצת יותר (או הרבה יותר) מנוחה ותשומת לב מודעת בימים שאחרי הווסת, ואיך זה משפיע על עונת הסתיו הפנימי שלך מאוחר יותר. הרעיון הוא שאם את שוחקת את עצמך בזמן האביב הפנימי והקיץ הפנימי, סביר להניח שהסתיו הולך להיות קשוח.
ליסה מציינת שמנסיונה התופעות שנשים סובלות מהן לפני המחזור מקורן בגוף – אלה תופעות סומטיות. הן קשורות להורמונים, לגוף ולא בהכרח לבעיה נפשית. נכון שלכל אחת יש נסיבות חיים שיכולות להשפיע על המצב הנפשי והרגשי, אבל כשעובדים עם הגוף ומתבוננים על הבריאות הנפשית מנקודת מבט גופנית, זה יכול לשנות את כל נקודת המבט. כשאנחנו מסירות את הפוקוס מהנסיבות והדרמה שיש לנו בחיים, וחוזרות להתבונן במערכת כולה, על מערכת העצבים והגוף, אנחנו יכולות להשיג יותר איזון בדרך הזו לאורך כל המחזור החודשי.
התמודדות עם המבקרת הפנימית בתקופת האביב הפנימי
אם את שמה לב שיש בתוך "מבקרת פנימית" (הקול הפנימי שמבקר אותך כשאת נחה או "לא יעילה"), שהופכת למאוד פעילה בתקופה הזאת, מומלץ לנסות להיות עדינה עם עצמך לגבי זה. מצד אחד להבין שהיא נוטה להתעורר בתקופה של האביב, אבל מצד שני לא להסכים לקבל את הביקורתיות של המבקרת הפנימית ולא להזדהות איתה. חשוב ללמוד להציב לה גבול בתקופה הזאת. מבחינה אנרגטית, המבקרת הפנימית לא שייכת לאביב, כי בתקופה הזאת אין לנו את היכולת הפיזיולוגית להכיל את הביקורת שלה. זאת אמורה להיות תקופה של משחק ושל יצירתיות. וכמו בפרויקט יצירתי, כשאת בשבוע-שבועיים הראשונים של תכנון פרויקט חדש, ואולי יש לך רעיון חדש, ואת עוד משחקת עם זה, חשוב לשים לב לא לשתף אנשים אחרים עדיין ולשמור על הרעיון הזה מוגן, כי אם מראים אותו מוקדם מדי לעולם, זה יכול להזיק. באותה צורה את צריכה להיות מגוננת כלפי עצמך בתקופה הזאת. להציב גבולות, להזין את עצמך ולאפשר לתקופה הזאת להיות מה שהיא. היא יכולה להיות תקופה מקסימה ומשעשעת. אין ממש מטרה בתקופה הזאת. פשוט להקשיב לעצמך, להקשיב מה את רוצה לעשות. פשוט להיות בלי מטרה מסוימת.
הצד המואר של תקופת האביב
כשאנחנו מפתחות מודעות לתקופת האביב ולצרכים העדינים שלנו בתקופה הזאת ומזינות את הגוף ומערכת העצבים – תקופת האביב הפנימי יכולה להיות תקופה מאוד חיובית. זאת יכולה להיות תקופה תמימה, של משחק ועדינות. כמו תקופת האביב בטבע, יש אנרגיה עדינה של פרחים יפהפיים, חיות צעירות שמשחקות בשדה. אבל חשוב לזכור שעדיין מדובר באנרגיית מעבר עדינה והפכפכה. יום אחד חם ושמשי, למחרת קר וגשום. זה מאוד דומה גם באביב הפנימי. חשוב ללמוד לרקוד עם זה. להיות במשא ומתן עם האנרגיה שלך, האנרגיה של האביב.
עונת הקיץ הפנימי
עונת הקיץ זאת העונה שבה מתרחש הביוץ. בכל חודש יכולים להיות בין 7-10 ימים של פוריות, סביב הזמן שבו השחלה או שתי השחלות משחררות ביצית. בתקופה הזאת רמות האסטרוגן בשיאן, מה שיכול להתבטא בחשק מיני מוגבר, אנרגיות ברמה גבוהה והפרשה וגינלית שקופה, נמתחת ופוריה. כשהביצית משתחררת מהשחלה, נותר בשחלה החלק שנקרא ה"גופיף הצהוב" שאחראי על שחרור ההורמון השני החשוב של המחזור החודשי – הפרוגסטרון.
הביוץ הוא אירוע חשוב מבחינה הורמונלית כי הוא גורם לשחרור הפרוגסטרון. תפקיד אחד של הפרוגסטרון הוא לעזור לבנות את רירית הרחם כהכנה להריון אפשרי, והתפקיד השני הוא להרגיע את מערכת העצבים. לכן, אם לא משתחרר מספיק פרוגסטרון או אם לא התרחש ביוץ ואז אין שחרור של פרוגסטרון באופן טבעי, זה יכול להשאיר את מערכת העצבים מאוד חשופה, לגרום לדימום חזק בזמן הווסת ולהשאיר אותנו עם התמודדות נפשית לא פשוטה.
איכות הביוץ חשובה מאוד. למרות שיש נטיה לשים הרבה פוקוס על ההתמודדות הנפשית והרגשית בתקופות של הסתיו והחורף הפנימיים (סביב הווסת), האמת היא שהבריאות של המחזור החודשי כולו תלויה במידה רבה באיכות הביוץ. לכן חשוב מאוד לשים לב איך אנחנו מתנהלות בקיץ הפנימי כדי לתמוך בביוץ.
הצד המואר של הקיץ הפנימי
לתקופת הקיץ הפנימי יש צדדים מוארים וכיפיים. מבחינה אנרגטית זאת תקופה עם אנרגיה גבוהה, ויש לנו נטיה להרגיש חוסן רגשי באופן יחסי. מבחינות מסוימות זה טוב, כי במיוחד אם אנחנו מזדהות עם המאפיינים של PMDD או תופעות קשות לפני מחזור, חשוב שנחווה לפעמים הפסקה מהסבל וימים רגועים. מהבחינה הזאת, אם את מרגישה טוב בקיץ, כדאי ומומלץ להתמסר לתחושה הזאת, כי זה הריפוי שלך, ההזדמנות לנוח קצת מההתמודדות, להרגיש טוב, לנוח רגשית ולאפשר למערכת העצבים לחזור למצב רגיעה (rest and digest). לכן חשוב שתרשי לעצמך להתמסר להנאה, כיף, יצירתיות, וקשר עם אנשים בתקופה הזאת.
הצד הפחות מואר של הקיץ הפנימי
יחד עם זאת, לקיץ יש גם איכויות "צל" שחשוב לשים לב אליהן. למשל, הקיץ יכול להיות ממכר ומפתה וקל לשכוח את האופי המחזורי שלנו בזמן הזה ולנטוש את עצמנו כיצורים מחזוריים. מה שקורה לנו זה שגם אם יש לנו קשיים רגשיים ונפשיים בתקופה של החורף הפנימי או הסתיו הפנימי, כשאנחנו מגיעות לקיץ הפנימי אנחנו עשויות לחוות "שכחה מחזורית", כלומר, אנחנו שוכחות שאנחנו לא אדם עם חוסן רגשי כל הזמן, וקצת מרפות מהחלקים הפגיעים שלנו. זה בסדר להרפות לפעמים, אבל חשוב לשים לב שיכולות להיות לזה השלכות בהמשך המחזור.
למשל, אם את מרגישה טוב בקיץ הפנימי, ואת מרגישה שאלה החיים שלך ואין לך יותר בעיות, הכל נפתר, ואת כבר לא צריכה יותר עזרה וטיפול – את עשויה למצוא את עצמך מתלהבת ואומרת כן לדברים, מתחברת עם אנשים ומציעה עזרה ותמיכה לאחרים. ואז את עשויה להגיע למצב שהיומן שלך בשבוע שמגיע אחרי הקיץ הפנימי יהיה מלא בפעילויות והתחייבויות, שנראו כמו רעיון טוב כשהסכמת להן, אבל עכשיו כשאת בסתיו הפנימי או בחורף הפנימי זה פחות נכון לך.
לכן, חשוב לזכור לא לתת לתחושות של הקיץ הפנימי לשלוט בתוכניות שלך להמשך החודש. למעשה, כנראה שהאביב הפנימי (השבוע שאחרי המחזור) הוא זמן טוב לתכנן את החודש קדימה, כשאת פחות נתונה לריגוש של הקיץ. אבל גם אם את יותר ספונטנית ואוהבת לתכנן לטווח קצר, כדאי לא להתחייב לדברים כשאת בקיץ הפנימי שלך ולזכור את האופי המפתה שלו. תזכרי שהקיץ לא נמשך לנצח, ואם את מתמודדת עם קושי למצוא זמן לנוח בסתיו הפנימי ובחורף הפנימי, חשוב לקחת את זה בחשבון בזמן התכנון. ככל שתפתחי את המודעות והגבולות שלך תלמדי מה נכון לך ומתי נכון לך לעשות מה. תלמדי לזהות עם אילו אנשים את מתרוקנת ועם אילו אנשים את מתמלאת.
עוד איכות "צל" של הקיץ הפנימי היא שלפעמים רמות האנרגיה הגבוהות יכולות להביא אותנו למקום כפייתי של פעילות יתר. אם את מזדהה עם זה אולי כדאי לך לשאול את עצמך מה את עושה עם האנרגיה העודפת שאת מרגישה בתקופה הזאת. שימי לב אם את עושה מספיק פעילויות שיכולות לענות על הצורך להוציא את האנרגיה בצורה מוגנת ובריאה: פעילות גופנית, מפגשים חברתיים שמזינים אותך, יצירת קשרים חדשים ומרגשים. חשוב להוציא את האנרגיה כדי לשמור על הוויסות שלך בתקופה הזאת, ולעשות את זה בצורה בריאה.
התמודדות עם המבקרת הפנימית בתקופת הקיץ הפנימי
עוד משהו שכדאי לשים לב אליו הוא שגם בתקופה הזאת, ה"מבקרת הפנימית" עשויה להופיע ולהגיד לך שאת לא עושה מספיק. יכול להיות שהיא מופיעה בגלל עודף האנרגיה של הקיץ הפנימי שצריכה לצאת ולהיות מנוצלת כמו שצוין למעלה. אבל, יכול להיות גם שהיא מתעוררת מסיבות אחרות. בגלל שהאנרגיה שבך זקוקה לנתיב לפרוק דרך יצירתיות ופרודוקטיביות, אם לא ניתן לעצמנו את זה בחיינו, זה יכול לעורר את הקול הביקורתי הפנימי הזה שיכול להיות ממש קשוח וביקורתי ולהגיד לנו שאנחנו לא עושת כלום עם עצמנו. חשוב מצד אחד להציב גבול פנימי לקול הזה ולא להאמין לביקורת המחלישה שאומרת שאנחנו לא עושות כלום, ומצד שני אפשר לנסות לפתח סקרנות לגביו. יכול לעזור אם תשאלי את עצמך האם יש לך מספיק יצירתיות בחייך? האם את בונה משהו, יוצרת משהו, יולדת משהו? האם יש משהו שאת רוצה ליצור ונמנעת? זאת תקופה שיכולה לעזור לך להבין מה חסר לך בחייך מבחינה יצירתית.
דברים לשים לב אליהם בתקופת הקיץ
כמו שכתבתי קודם, באופן כללי חשוב לשים לב שהאנרגיה שמתפרצת אצלינו בקיץ צריכה ביטוי אבל גם ויסות. כדאי לאפשר לאנרגיה הזאת להיות מושקעת באנשים, מקומות, פרויקטים, יצירתיות או פעילות גופנית. אם אנחנו נמנע את זה מעצמנו בגלל פחד מיצירתיות או מביטוי עצמי או הימנעות מפעילות גופנית או בגלל חרדה חברתית – שם יש לנו מסע לעבור כדי לרפא את החלקים האלה. האנרגיה הזאת של הקיץ צריכה קשרים עם אנשים וכיף ויצירתיות ואם אנחנו שחוקות מדי כדי לממש את הצורך, או נאבקות בצורך הזה, או שיש לנו טראומה מהעבר וקושי לשחרר, הקיץ יכול להיות קשוח. את לא לבד בזה, ואפשר לעבוד על הדברים האלה בטיפול.
עוד נקודה שחשוב לשים לב אליה לגבי הקיץ היא שאם חלפת על פני האביב הפנימי מהר מדי, כשתגיעי לקיץ אולי לא תרגישי אנרגטית כל כך. אם זאת ההרגשה שלך, כדאי להתבונן על ההתנהלות שלך בזמן הווסת ובימים שאחריה, בתקופת האביב הפנימי. אם לא נחת מספיק, הקיץ יכול להיות מתיש ויכול להיות שכדאי לך להתבונן בעונות האחרות שלך ולבדוק אם את יכולה להאט ולתת לעצמך מנוחה.
הקיץ הפנימי וארכיטיפ האמא
ארכיטיפ חשוב המייצג את הקיץ הפנימי הוא "האמא הפנימית". זאת תקופה של פוריות ושל אנרגיה של הכלה. בגלל שבתקופה הזאת יש לנו יותר חוסן מבחינה הורמונלית ויותר יכולת הכלה לצרכים של אחרים, מצד אחד זאת הזדמנות לשים את הצרכים שלנו קצת בצד ולהעניק לאחרים טיפול, טיפוח והזנה. אם את אמא זה הזמן להיות עם אחרים ולתת להם תשומת לב. תהני מהתקופה הזאת כשאת יכולה. מצד שני, שוב חשוב לזכור שזה לא נמשך לנצח וחשוב ללמוד להבין את המחזוריות שלך ולקבל אותה.
לחלק מהנשים יכול להיות שבגלל שהקיץ מייצג את ארכיטיפ האמא המטפלת המכילה, לפעמים ברמה לא מודעת יכול לעלות אבל לא מבוטא, עצב וניתוק. למשל אם יש לך מערכת יחסים מורכבת עם אמא שלך או אם איבדת את אמא שלך ולא החלמת לגמרי מהאובדן והאבל או אם את מנסה להיות אמא ואת נאבקת סביב נושא הפוריות, במקרים כאלה הקיץ הפנימי יכול להביא איתו תחושות של לחץ וגם של חוסר אונים ועצב. כדאי לשים לב להשפעות שיכולות להיות לכך עלינו מבחינה רגשית ואנרגטית, במיוחד אם אנחנו אמהות או רוצות להיות אמא. אפשר להביא חמלה אל עצמך על הקושי שהתקופה הזאת מעוררת בך.
שימי לב לסוף הקיץ
נקודה חשובה אחרונה היא לגבי סוף הקיץ הפנימי. ברמה ההורמונלית, רמות האסטרוגן עולות לשיא ממש לפני הביוץ ואז משתחררת הביצית, ומתחיל להשתחרר פרוגסטרון. אבל, מיד אחרי הביוץ, רמות האסטרוגן צונחות דרסטית בבת אחת ואז את עשויה להרגיש קצת ניתוק או בדידות פתאומית ותחושות לא נעימות לפני שהפרוגסטרון מתחיל להשתחרר. לכן, חשוב לדעת שזה נורמלי אם את מרגישה פתאום חוסר ביטחון או תחושות של ערעור. אז אם את לא מרגישה כמו עצמך פתאום, זה זה יכול להיות בגלל השינוי ההורמונלי הפתאומי הזה. המודעות לזה יכולה לעזור להביא חמלה אל עצמך ולהזכיר לעצמך שזה נורמלי ושזה יעבור. חשוב לשים לב לזה ולשמור על עצמך בזמן הזה, עד שהפרוגסטרון יאזן אותך.
בסופו של דבר עונת הקיץ יכולה להיות עונה יפהפיה, עמוקה ויציבה שיכולה לעזור לנו להרגיש מקורקעות. אפשר להנות ממנה, לא לשכוח שיש אותה, לעקוב אחרי האנרגיה שלך, ולשים לב לחיים שלך.
עונת הסתיו הפנימי
עונת הסתיו הפנימי מייצגת את התקופה שלפני המחזור או הווסת. הרבה פעמים מתייחסים לתקופה הזאת כשמדברים על תסמונת קדם-וסתית – PMS (קיצור של Premenstrual syndrome) או על הפרעה דיספורית קדם וסתית – PMDD (קיצור של Premenstrual dysphoric disorder). זאת תקופה שהרבה נשים מוצאות את עצמן נאבקות מבחינה רגשית ונפשית.
המידע שכאן יכול לעזור לתמוך בך, וכדאי גם להמשיך לקרוא במאמר על תסמונת קדם וסתית (PMDD) אצל נשים עם טראומה מורכבת מהילדות. ליסה ממליצה גם לרשום על פתק כמה נקודות שאת מזהה שהן משמעותיות עבורך ולשים אותן על המקרר או במקום שתוכלי לראות אותו כל הזמן, כדי לנסות לתרגל את תשומת הלב החדשה הזאת ולראות מה קורה. כדאי גם להיות סבלנית, לפתח סקרנות לגבי המחזור ולגבי החוויה שלך ומה מערכת היחסים שלך עם המחזור ואיך את יכולה לגייס את המחזור לטובתך.
אז מהי עונת הסתיו הפנימי ומתי היא קורית? כמו בכל העונות, את מחליטה מתי היא מתחילה. מבחינה הורמונלית, אחרי שהביוץ מתרחש והביצית משתחררת מהשחלה או משתיהן, הגופיף הצהוב מתחיל לשחרר את ההורמון פרוגסטרון – ההורמון של עונת הסתיו. התפקיד שלו להרגיע את מערכת העצבים ולעבות את רירית הרחם כדי לתמוך בביצית במקרה של הריון.
סימנים המעידים על תחילת הסתיו הפנימי
ליסה משתפת שבחוויה שלה בקיץ היא מאוד אנרגטית וחברותית, אם היא מאוזנת ושומרת על המחזוריות שלה במודעות. היא שמה לב שכשהיא מתחילה להרגיש טיפת עצבנות שנכנסת למערכת שלה, זה סימן עבורה שהיא עוברת בין הקיץ לסתיו. למשל, היא מספרת: "לפני כמה שנים הייתי בסופרמרקט והרגשתי טוב עם עצמי ופתאום שמתי לב שנורא מרגיז אותי שמישהו חוסם לי את המעבר. ראיתי שזה אחד העובדים של הסופר שמסדר את הסחורה על המדפים, וחשבתי לעצמי שלמעשה הוא לא עושה שום דבר לא בסדר, אבל זה עדיין הפריע לי והרגשתי איזו עצבנות חולפת בתוכי. זאת אינדיקציה בשבילי שמתחיל השינוי של הסתיו. הסימן עבורי הוא שאני מרגישה בתוכי עצבנות שמתחילה לתסוס. כמו למשל כשמישהו מפריע לי בנהיגה ואני מרגישה שכולם מעצבנים אותי." את העצבנות הזאת אפשר לתאר כמין עצבנות "לא רציונלית" על דברים שבזמן אחר לא היו מפריעים לך אבל פתאום גורמים לחוסר סבלנות ועצבנות. קצת הרגשה שמאבדים את הויסות.
עוד סימן יכול להיות הרגשה של הצפה שיכול להתבטא בהרגשה של התנגדות או חרטה כלפי משהו שהתחייבת לעשות וחשבת שיש לך אנרגיה לעשות אותו, אבל עכשיו כשהגעת לסתיו הפנימי שלך, זה מרגיש מציף מדי. עוד כמה מהניואנסים של הכניסה לסתיו זאת למשל תחושת טינה כלפי משהו או מישהו, או חרדה ממשימה כלשהי, או רצון להתכנס פנימה ופחות להיות בקשר עם אנשים אחרים.
עוד סימנים שהיא מזהה אצלה יכולים להיות קושי בתקשורת מילולית, או קושי למצוא מילים. היא מוצאת את עצמה טועה הרבה בכתיבה, תחושה של מין ערפול מוחי. בנוסף יש רגשות יותר אינטנסיבים כמו עצב, פגיעות ובאופן כללי רגישות גבוהה יותר.
מה קורה לנו בתקופת הסתיו
מבחינה הורמונלית, בעונת הסתיו רמות ההורמון האסטרוגן יורדות בהתמדה ורמות הפרוגסטרון עולות. לקראת סוף הסתיו, ממש לקראת הווסת, גם רמות הפרוגסטרון מתחילות לרדת. לכן, יכול להיות שבתחילת תקופת הסתיו תרגישי אנרגטית, גם אם יש בך כבר עצבנות. תזכרי שזאת עונה עם אנרגיה הפכפכה של עונת מעבר וכל יום משתנה. את על אדמה לא יציבה. בימים של סוף הסתיו, אנחנו עוד יותר חשופות ורגישות. לקראת סוף הסתיו, ההורמונים נמצאים ברמה כל כך נמוכה שאנחנו נכנסות למצב שבו החיץ בינינו ובין העולם ממש דק. לנשים רגישות מאוד (HSP) זאת יכולה להיות תקופה מאוד מאתגרת כי אין לנו מיכל שיכול להחזיק עבורנו את הרגשות שלנו, אין לנו חיץ עם העולם ואנחנו פחות עמידות. אם את מרגישה שאת אדם רגיש ואינטואיטיבי ואמפתי, זאת יכולה להיות תקופה שתרגישי שאת ממש מאבדת את השפיות שלך. חשוב לדעת שלמעשה זה ממש נורמלי שתרגישי ככה, כי התודעה שלנו באמת קצת מרחפת בזמן הזה וקשה לנו להיות מווסתות ומאוזנות. לכן חשוב להבין את מה שקורה בגוף, וללמוד איך הרגישות שלך יכולה להיות מתנה, אבל לזכור שהיא גם דורשת ממך ללמוד להציב גבולות ברורים, כדי שתרגישי מוגנת.
האנרגיות של הסתיו הפנימי (יין ויאנג)
העונות הפנימיות בחצי הראשון של המחזור – אביב וקיץ, מתאפיינות באנרגיה שנחשבת יותר גברית, אנרגית יאנג (yang). זאת אנרגיה של עשייה, פרודוקטיביות, יצירתיות, יציאה לעולם, אנרגיה שבה הפוקוס הוא על ה"בחוץ". לעומת זאת, בסתיו ובחורף האנרגיה הנשית שולטת, הצד האפל יותר – היין (yin). האנרגיה הזאת מתאפיינת בהתכנסות פנימה, שהייה והתמקדות בעצמנו. בגלל שבעולם שלנו יש נטיה חזקה לכיוון של אנרגיית היאנג של העשייה, הרבה פעמים יש בנו תחושה שאנחנו צריכות לתפקד כל הזמן. ככה הכלכלה פועלת. בעולם כזה, שבנוי על הנחת יסוד ליניארית (שמתקדמת בקו ישר כל הזמן) ולא מחזורית (שמתקדמת במעגל), קשה מאוד לחיות לפי המחזוריות.
לפי ליסה, הרבה מהסבל של נשים, בייחוד נשים רגישות מאוד (HSP), נובע מהמתח בין הטבע הגופני האמיתי שלנו ובין הדרישות של העולם הליניארי שבחוץ. האתגר בעיניה הוא למצוא דרך לכבד את האנרגיה הגברית והאנרגיה הנשית ועדיין לחיות במציאות, לתפקד ולעמוד באחריות שקיבלנו על עצמנו בעבודה ובנושאים אחרים. השליחות שלה היא לתמוך בנשים כך שיוכלו להרגיש שהן יכולות לכבד את הגוף שלהן ועדיין לתפקד בחברה ולהרגיש שייכות. אנחנו לא חייבות להסכים עם הדרישות, אבל כשאנחנו בעוצמה שלנו ומחוברות לצד האפל שלנו או לצד ה"יין" שלנו, אנחנו יכולות להציב גבולות, להחליט על עצמנו וכבר לא להרגיש שאנחנו נשלטות באופן לא מודע על ידי הדינמיקה הגברית הזאת (הכוונה לא לגברית מבחינת מגדר, אלא פשוט הצד ה"גברי" של המחזוריות. הצד הפרודוקטיבי). ולכן חשוב להבין את הסתיו הפנימי ואיך לעשות אינטגרציה של ההבנה הזאת והערכים האלה לתוך החיים שלנו ולאופן שבו אנחנו חיות בעולם כיצורים מחזוריים.
האתגרים הרגשיים והנפשיים בעונת הסתיו הפנימי
ברמה אנרגטית ונפשית יש בעונת הסתיו אנחנו פוגשות נושאים שעולים בתוכנו וגם במערכות ביחסים שלנו. זאת תקופה שבה אנחנו צריכות לבנות את היכולת, המיומנות והאומץ לפגוש את מי שאנחנו בזמן שעולים בנו דברים לא נעימים, כשאנחנו מרגישות את הקצוות של דברים, את חוסר הנוחות והמתח. בעונת הסתיו אנחנו יכולות ללמוד איך לווסת את מערכת העצבים שלנו: איך לשהות עם כעס, זעם, עצבנות, בלבול, הצפה, ולשאול את עצמי מה אני צריכה? מה יתמוך בי? האם אני מוכנה לקבל עזרה? חשוב לתמוך בעצמך עם הרבה מרחב, להיות עדינה עם עצמך, ודוקא להקשיב למבקרת הפנימית בזמן הזה. ליסה מציעה להתייחס לקיצור PMS בתור Please Make Space – נא לתת לי מרחב. קחו את זה איתכן, ותנו את זה לעצמכן איפה שתוכלו. המשימה שלנו בעונת הסתיו היא להחזיק את המתח שיש בתוכנו.
לנשים שמרגישות שהן מתמודדות נפשית ורגשית בתקופת הסתיו הפנימית, כדאי לקרוא עוד על PMDD אצל נשים עם טראומה מורכבת מהילדות.
הצד העוצמתי של הסתיו
מצד שני הסתיו זאת תקופה שיכולה להיות מאוד עוצמתית ופרודוקטיבית. זה זמן שבו בגלל שרמות ההורמונים צונחות ואת פחות מסוגלת להדחיק רגשות, את יותר יכולה להתחבר לאמת שלך, למי שאת, לקבל בהירות לגבי האמונות שלך. כשיש לנו יחסים אינטימיים עם עצמנו, הסתיו הופך להיות קל יותר. לפעמים בעונת הקיץ אולי את שמה את הצרכים שלך בצד ומטפלת באנשים אחרים, אבל אז מגיע הסתיו והצרכים שלך חוזרים, ואז את יכולה פתאום לחשוב מחשבות כמו "בעצם זה כן חשוב לי! בעצם זה כן משנה לי!".
חשוב לשים לב להיות גם בקשר עם המבקרת הפנימית בתקופה הזאת. זאת תקופה שבה המבקרת הפנימית יכולה להתעורר ולהגיד לך שאת לא עושה מספיק בנושאים שחשובים לך, ואת עשויה להרגיש דחיפות לשנות דברים בחייך. בשונה מעונות אחרות, הסתיו הוא הבית ה"טבעי" של המבקרת הפנימית. חשוב לתת לה מרחב ולפתח יחסים של חמלה עם החלק הביקורתי הזה ולרשום בפנינו מה היא אומרת לנו. היא צריכה בית, מקום שבו מותר לה להתבטא וגם מקשיבים למה שהיא אומרת. היא יכולה לעזור לך לשים לב לנושאים שהזנחת וחשוב להקשיב ולהסתקרן לגביה כי היא פעילה מאוד בסתיו. ככל שתקשיבי יותר לעצמך, תוכלי להרגיש יותר מווסתת ויהיה לך ויותר קל לעבור את הסתיו. זו יכולה להיות תקופה מאוד נשית ועוצמתית של אנרגיה שמאנית. ליסה משתפת שהיום יש לה יחסים טובים עם הסתיו, ולמרות שעדיין יכול להיות לה קשה, לעתים רחוקות זה ממש מפיל אותה.
איך להתכונן לחורף שיגיע אחרי הסתיו
מבחינה מעשית, הסתיו הפנימי הוא השלב שלפני הווסת ואפשר להתבונן בו כזמן טוב להתכונן לחורף. אפשר להסתכל על זה כמו על רכבת נוסעת. רכבת אף פעם לא עוצרת בבת אחת, היא מאיטה לאט ככל שהיא מתקרבת לתחנה ועוצרת בהדרגתיות. אם היתה עוצרת בבת אחת היא כנראה היתה יורדת מהפסים. באותה צורה אפשר להבין את רמות ההורמונים. הקיץ יכול להיות מאוד אנרגטי, עם המון פעילות חברתית ואפשרות להשקיע באחרים ולטפל בהם. כלל שמתקדמים בסתיו, רמות האנרגיה משתנות והמיקוד מתחיל להיות יותר פנימה. לקראת סוף הסתיו כדאי להתחיל להאט, לווסת את עצמנו ולהתחיל לטפל בעצמנו. להשקיע אנרגיה בדברים פרקטיים כמו הכנת הבית לעונת החורף הפנימי. לנקות, לעשות קניות, להכין כל מה שאת צריכה עבורך ואולי עבור המשפחה והילדים שלך, לקראת השבוע של החורף. למשל, אפשר לבשל אוכל מראש ולהקפיא, לעשות כביסה שהצטברה, כל מה שיעזור לך להרפות בזמן החורף הפנימי.
גם אם בהתחלה רק תתחילי לשים לב, ואולי תעשי רק דבר אחד או שניים, זה יכול להתחיל תהליך של שיפור בתקופת החורף הפנימי. יכול להיות שיהיה לך קשה בהתחלה להרפות בעונת החורף בגלל שיש לחץ חברתי להיות תמיד בתפקוד מלא, וקשה לנו להוריד קצב. אי אפשר ללמוד להרפות בן לילה או במחזור אחד. ההמלצה של ליסה היא פשוט לאט לאט להתחיל לתרגל את הורדת הקצב בכל מחזור. בייחוד אם את סובלת כבר שנים בתקופת הסתיו הפנימי, היא ממליצה לנסות כל חודש לעשות משהו אחד עבור עצמך בתקופה הזאת, בלי לחץ של ביצוע.
עוד טיפ שהיא מדברת עליו הוא הוא לשים לב לתזונה שלך בעונת הסתיו הפנימי לקראת החורף הפנימי. מאוד חשוב לשים לב לפעולת המעיים שלך ולעשות פעולות כדי למנוע עצירות בשבוע של החורף, כי זה יכול לגרום לכאבי מחזור מוגברים. לכן, בתקופה לפני הווסת כדאי לשים לב לאכול פירות וירקות, לשתות הרבה, אפשר לקחת תוסף מגנזיום, כל מה שיעזור לך להגיע לווסת עם פעילות מעיים תקינה.
עונת החורף הפנימי
החורף הפנימי, כמו החורף במציאות, זאת עונה יציבה, ואפשר להתייחס אליה כעונה שהיא סוג של עוגן. זאת תקופה שבה קצת שוקעים לעומק. זאת עונה של שחרור – משחררים את רירית הרחם שנשטפת החוצה, כמו הגשם ששוטף הכל בחורף. גם בקיץ יש שחרור – של הביצית, וגם היא עונה יציבה, עונת עוגן. זאת עונה שיש בה יותר החזקה והכלה. יותר קל לדעת שאנחנו נמצאות בעונה הזאת והגבולות שלה ברורים יותר.
החורף מבחינה אנרגטית
לפי ליסה, החורף הוא הצד הנשי (אנרגיית יין) העמוק של המחזור. זמן של התחדשות, של כניעה ושל שחרור. בחורף אנחנו ממש נכנעות ומשחררות ונכנסות למצב של מנוחה מבחינת מערכת העצבים. אנחנו פשוט בזמן של נוכחות ללא תנועה. לפעמים המסרים של החברה שאומרים לנו שאנחנו צריכות להיות תמיד בעשיה מונעים מאיתנו להיות במגע עם האנרגיה הזאת, אבל אם אנחנו לומדות להקשיב לעצמנו יותר, יש שם מנוחה עמוקה. זה יכול להיות מאוד מרפא עבור המחזור החודשי כולו – המחזור כולו הוא מערכת שמזינה את עצמה. המערכת החודשית הזאת זקוקה לתקופות של מנוחה כדי להתחדש. זה מה שמאפשר את יצירת החיים. מדהים כמה בושה יש לנו סביב הנושא הזה. אבל כשאנחנו חוזרות לקשר בריא עם המחזוריות הזאת אנחנו לומדות להעריך אותה. ברור שיש ימים קשים במחזור, לא חייבים לאהוב הכל, אבל כן כדאי להתחייב להיות במערכת יחסים עם המחזור. כך אנחנו מתבוננות בעליות ובמורדות שלנו במחזור ודואגות לעצמנו. אם אנחנו מתייחסות כך למחזור החודשי, החורף הופך להזדמנות להתחדשות, לבהירות, לקבל תובנות רוחניות או פריצות דרך בהחלטות חשובות. אפשר לעצור, לנוח, ולפתע משום מקום מגיעות התשובות או תחושות של בהירות.
בחורף עצמו, בזמן הדימום, יש פחות אנרגיה כי הגוף מפנה יותר משאבים לניקוי הרחם. יש פחות רצון לחיבור, למפגשים חברתיים, לפעולות מועילות כמו ניקיון. זה גם זמן שמבחינה רגשית המחיצות מול העולם הופכות למאוד דקות. חשוב לשים לב לתחושות בגוף בתקופה הזאת ולזהות את ההרגשה. ככל שנבנה מערכת יחסים יותר אינטימית עם עצמנו ועם התחושות שלנו בתקופה הזאת נוכל להיות עם יותר חמלה כלפי עצמנו. נדע מתי לבקש עזרה, מתי לקבל עזרה, ולזהות מה הצרכים שלנו. זה החלק הרגיש ביותר במחזור וחשוב לשמור על עצמך בתקופה הזאת. במיוחד ביומיים לפני הדימום וביום הראשון של הדימום.
מה יכול לתמוך בך בתקופת הווסת
מבחינת תזונה, חשוב לשתות הרבה מים, לאכול פירות וירקות, להיות בתנועה, ללכת הרבה, לאכול אוכל שעושה לכן טוב. חשוב להשתדל לא להיות עם עצירות לפני הווסת, כי זה יכול לגרום לכאבי מחזור מוגברים. עוד משהו לשים לב אליו, אם את חווה יציאות מאוד רכות בתקופת הווסת (עד כדי שלשול – זה קורה ללא מעט נשים, למרות שלא כל כך מדברים על זה), שימי לב שזה יכול להיות אינדיקציה לנוכחות של הורמון שעוזר לכיווצי הרחם. אם יש רמות גבוהות של ההורמון הזה אפשר לחוות יותר כאבי מחזור וגם יותר כיווץ של המעיים בגלל הקרבה שלהם לרחם. לפי ליסה, מה שיכול לעזור במקרה כזה זה לאכול מזון מונע דלקות – ירקות ופירות, עלים ירוקים, יותר סיבים, פחות סוכר. לא לאכול בשר שומני ואוכל מעובד ושומן באופן כללי. כדאי גם להפחית קפה ותה. אפשר גם לקחת מגנזיום, לשתות מים עם לימון ולעשות מדיטציה שעוזרת להרגיע את הגוף ולמנוע דלקות.
כאבי מחזור
לגבי כאבי מחזור וכדורים נגד כאבים, לפי ליסה, חשוב לאפשר לעצמך לקחת כדורים נגד כאבים. יכולה להיות אצל נשים תפיסה מוטעית מבחינה הוליסטית שלא טוב לקחת כדורים נגד כאבים כי זה יכול ליצור בעיות בריאות לטווח ארוך. אין סיבה להלקות את עצמך אם את מרגישה שאת צריכה לקחת כדורים לכאבים. ברור שלא כדאי לקחת כדורים בלי בקרה ולהכביד על הכבד שצריך לנקות את החומרים, אבל אם את חווה כאבים, חשוב לדעת שכאב לא מטופל בגוף עלול לשלוח עוד ועוד אותות של כאב וליצור מצב דלקתי בגוף. מצב כזה גורם למתח בגוף, ואז מערכת החיסון נדרכת ועלולות להיווצר בעיות נוספות כמו קשיי שינה. מבחינה מקצועית ליסה ממליצה לא לחשוש לקחת כדורים נגד כאבים, אבל חשוב לשים לב איך ומתי. זאת הדרך שהיא ממליצה לקחת כדורי נגד כאבים במקרה הצורך: אם יש לך כאבים כל חודש בזמן המחזור (ובייחוד אם את חווה חרדה מהכאבים האלה), והמחזור שלך סדיר כך שאת יודעת מתי אמור להגיע המחזור – היא ממליצה לקחת כדור נגד כאבים עוד לפני המחזור או ממש כשאת מזהה שהדימום מתחיל. הרעיון הוא שכשלוקחים כדור לפני שהכאב בשיא, מונעים את העלייה ברמת ההורמונים שעוזרים לכיווץ הרחם וזה מונע את התהליך של ההחמרה של הכאב. התהליך הזה יכול להוביל לכאב מופחת ויכול להיות שאפילו פחות תרגישי צורך לקחת כדורים נגד כאבים בימים האחרים של הווסת.
מנוחה בזמן החורף הפנימי
בדיוק כמו שאם את לא ישנה מספיק אין לך אנרגיה להתקדם במשך היום – זה מה שקורה אם אנחנו לא מאפשרות לעצמנו את המנוחה של החורף. למעשה, הגוף באמת צריך יותר אוכל ויותר שינה בזמן הדימום.
זה הזמן למלא את המצברים שלך. ליסה משתפת שמהנסיון שלה, אם היא מחוברת למחזוריות, ונחה כשהיא צריכה לנוח ודואגת להשבת האנרגיה שלה, היא שמה לב שהיא פחות חולה, וגם אם שהיא חולה, זה עובר מהר יותר. היא שמה לב שמשברים רגשיים עוברים יותר מהר. החיבור למחזור עוזר לה לזרום עם מערכת העצבים, לקבל את המחזוריות שלה ולפעול באופן שתומך בה. חשוב לשים לב שהעולם לא חייב לדעת מזה, אבל בתוכך את יכולה להתייחס אל עצמך אחרת. לדבר אל עצמך בעדינות, להתלבש בצורה יותר נוחה, להכין מראש אוכל מנחם ותומך, לוותר על חדר כושר או על מסיבה שלא מתאים לך ללכת אליה. את יכולה לבדוק איפה אפשר להציב יותר גבולות, לחשוב על הגבולות שלך, ולהציב אותם כדי לשמור על עצמך. למשל, את יכולה להזיז פגישות אם את מרגישה שזה לא מתאים (מסתבר שזה מקובל ואין בעיה לעשות את זה). כל השינויים הקטנים האלה יכולים להביא לכך שבסוף החורף הפנימי תרגישי יותר מוזנת ונתמכת.
קשרים חברתיים בזמן החורף הפנימי
לגבי קשרים חברתיים, חשוב גם כאן להקשיב לעצמך. ליסה משתפת שבתחילת הדרך שלה היא שמה לב שהיא צריכה לשמור על עצמה, ולכן אז לא קבעה תוכניות עם חברים לשבוע של הווסת ודי "נכנסה למערה". אבל ככל שהתחברה לעצמה ולצרכים שלה היא הבינה שהיא כן צריכה קשרים גם בעונת החורף הפנימי, אבל תלוי איזה סוג של קשרים. היא התחילה לשים לב שיש קשרים ששואבים ממנה יותר אנרגיה וכאלה שמזינים יותר ומוגנים, ובהם היא יכולה פשוט להיות עצמה. היא הבינה שחשוב פשוט לשים לב איפה ועם מי יותר נוח לה להיות בזמן המחזור, ולאו דווקא להסתגר ולהתבודד. גם את יכולה למצוא מה התנאים שמאפשרים לך להיות נוכחת בלי לתת יותר מדי מעצמך. איך להיות בקשרים שמזינים אותך ונותנים לך אנרגיה. מה הם המקומות שבהם את יכולה פשוט להיות "את", בבגדים נוחים ובלי להיות בתפקיד של זו שצריכה לדבר ולתרום לשיחה כל הזמן. פשוט לשים לב לדינמיקה החברתית שלך מול אנשים שונים.
סיכום עונת החורף
התקופה של הווסת היא תקופה מאוד עוצמתית. הרבה פעמים נאמר לנו שהמחזור הוא "בעיה" אבל את ראויה להנות מהתקופה הזאת למנוחה, מילוי מצברים, שחרור ועונג. זה "המנוע" של המחזור החודשי וצריך פשוט להתגבר על האמונה שאומרת שאנחנו אמורות תמיד לעשות דברים ולקדם דברים. יכול להיות שתרגישי אשמה בהתחלה, אבל עם הזמן זה נעשה יותר קל.
לסיכום
אישה שמודעת לכל שלבי המחזור שלה ולתהליכים שקורים לה בגוף, נעשית מודעת יותר לבריאות שלה וקשובה יותר לגוף שלה. היא יכולה לשים לב מתי יש לה יותר חשק מיני או פחות, מתי יש לה חשק ליצור ולעשות דברים שהיא אוהבת, מתי יש לה יותר תיאבון או פחות תיאבון, מתי בא לה לצאת עם חברים ומתי היא רוצה להתכנס פנימה ולנוח. היא יכולה לדעת מתי יותר מתאים לה לקבוע ראיון עבודה, לצאת לדייט ראשון או לארח חברים, ומתי זה יהיה פחות מתאים.
מהניסיון שלי המידע הזה יכול מאוד מועיל לנשים שחוות PMDD, אבל גם לבני/בנות זוג שרוצים להבין יותר טוב מה הנשים שבחייהם עוברות כל חודש. אני אישית חושבת שבני/בנות זוג מאוד מושפעים מהמחזוריות של האישה שהם חיים איתה, ומערכת היחסים כמובן מושפעת מכל שינוי אנרגטי כזה.
אני מאמינה שזה מאוד מעצים ללמוד להיות מודעת לתהליכים שאת עוברת, ללמוד על עצמך, ללמוד לווסת את עצמך ולדעת מה הפעולות שיעזרו לך בכל שלב בחודש. התופעות של PMDD יכולות להיות מעגל סיזיפי של סבל, אבל אם מפתחים יחסים יותר טובים איתם, יש בהם גם הרבה אמת ועוצמה. וזאת דרך מאוד שונה להתחבר אל עצמך מהזוית הזאת. אני מאחלת לנו שנצליח כל יום למצוא קצת הקלה בתחושות שלנו ונרגיש פחות לבד.
מקורות מידע:
הפודקאסט של ליסה דה-יונג: Pain to Power by Lisa de Jong ובספוטיפיי (פרקים 7-10 עוסקים בנושא של העונות השונות של המחזור החודשי)
https://www.cognetica.co.il/pmdd/
https://www.ynet.co.il/dating/gender/article/r1gomtyvh
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pmdd-and-adhd
https://www.additudemag.com/pms-adhd-hormones-menstrual-cycle/
קישורים נוספים:
קבוצת פייסבוק "ישראל קהילת PMDD" שבה אפשר לקבל מידע ותמיכה בנושא.
מידע על התיאוריה הפוליווגאלית שעוזרת להבין איך פועלת מערכת העצבים שלנו.