תקשורת מקרבת. לקח לי זמן להסכים ללמוד על הנושא הזה. בהתחלה השם הרתיע אותי (יש שקוראים לה "שפת הג'ירף" או "תקשורת לא-אלימה"). אבל ברגע שהתעמקתי, מהר מאוד התאהבתי. משהו בעקרונות של השיטה הזאת הרגיש לי כמו לבוא הביתה. בית שמעולם לא היה לי קודם. כאילו מישהו הבין בדיוק מה חסר לי בחיים…
התחלתי לחשוב – מה כל כך "עושה לי" את זה בשיטה הזאת? למה אני ישר מרגישה בבית? מה הסיבות שהשיטה הזאת כל כך מתאימה לי? או בכלל, לנשים שגדלו בבית שבו היתה תקשורת מרחיקה, של מניפולציות והאשמות?
1. התמקדות בצרכים – כשהיינו ילדות, בהרבה בתים היה חוסר הקשבה לצרכים של ילדים. שמתי לב שעצם ההבנה שהתנהגות לא נעימה אצל ילדים ואנשים בכלל, זה כי משהו קרה, יש צורף שלא קיבל מענה, מאוד עוזרת לפתח מודעות עצמית.זה עוזר לי לפתח מערכת יחסים אינטימית יותר עם עצמי. להכיר את עצמי באמת ולהבין מה מניע אותי.
2. התמקדות ברגשות – רוב חיי לא ידעתי לזהות את הרגשות שלי. לא הייתי מודעת למנעד הרחב האפשרי של רגשות. ההתמקדות בזיהוי רגשות, ההגדרה של איזה רגשות יש בכלל, כל אלה מפתחים מודעות עצמית.
3. שפה חדשה – פעמים רבות שמתי לב שאני מנסה לשלוט בסביבה על-ידי שפה מניפולטיבית, פשוט כי זה מה שהכרתי. ככה דיברו איתי מאז ומעולם. שפת התקשורת המקרבת נוגעת בדיוק בדרך ללמוד איך לבטא צורך ובקשה, בלי האשמות וללא מניפולציה. זה לא מספיק לדעת איך אני לא רוצה להתבטא – חשוב לי ללמוד איך כן.
4. פתרון קונפליקטים – שמתי לב שיש לי, ולהרבה אנשים, נטיה לברוח מקונפליקטים, או לנסות להתאים את עצמי לצרכים של אחרים במטרה להמנע מקונפליקט. התקשורת המקרבת מציעה לראות בקונפליקט הזדמנות לביטוי עצמי, לזיהוי צרכים, לצמיחה ולהעמקת הקשר עם אחרים. היא שמה דגש על יצירת חיבור אנושי מלב-אל-לב עם האחר לפני מציאת הפתרונות. ההנחה היא שברגע שנוצר החיבור האותנטי, הרצון הטוב והפתרונות יגיעו מאליהם. זאת שיטה שבעצם מציעה חוויה מתקנת לכל נושא הקונפליקטים בחיינו. איזה כיף.
לקריאה נוספת: http://sheliporat.com/non-violent-communication/
שלי שלום לך,
מתוך התעניינות בתקשורת מקרבת הגעתי לבלוג שלך ונראה לי שאמשיך לקרא את הגיגייך.
אהבתי שכתבת אודותייך בכנות ובאומץ לב על אף הקושי – הכל כך מוכר לי – לחשוף את עצמך ואת חייך האישיים.
אשמח לדעת היכן למדת תקשורת מקרבת או היכן את ממליצה ללמוד, או שלדעתך מספיק לקרא את הספר של ד"ר מרשאל רוזנברג.
תודה רבה
תודה על הפידבק 🙂
אני לא למדתי בשום מסגרת פורמלית. שמעתי הרבה הרצאות וקראתי על הנושא. למעשה אני משתמשת בניסוחים שמופיעים פה במאמר על בסיס יומי כדי לנסח בקשות מאנשים וזה מאוד עוזר.
מה שאני כן יכולה להגיד זה שכדי להשתמש בתקשורת מקרבת, כדאי קודם כל ללמוד חמלה עצמית – שזה בעצם סוג של "תקשורת מקרבת" עם עצמי. אני מוצאת שקשה מאוד ליישם את הכלים של תקשורת מקרבת בלי להכיר קודם את עצמי ולתת לעצמי את כל החמלה שאני יכולה, ורק אז יש לי מקום להיות בתקשורת מקרבת גם עם אחרים.
ממליצה על הספר של קריסטין נף Self Compassion. יש גם את מרכז שילוב שמלמדים לפי השיטה שלה בארץ.
מקוה שזה עוזר!